Ubat Kanser - Kanser tidak lagi membunuh - Keladi Tikus Penawar Kanser (Typhonium Flagelliforme, Rodent Tuber, Tuban xia, Laoshu yu)

Go to content

Main menu:

Ubat Kanser

Info Keladi Tikus

Rawatan kanser di beberapa negara membangun biasanya menggunakan ubatan kimia. Kaedah seperti suntikan serta pancaran gelombang radiasi akan menyerang sel-sel kanser tersebut. Walau bagaimanapun, masih terdapat sebilangan kecil sel yang tidak terkesan dengan beberapa kaedah rawatan ini sehingga dapat membentuk sistem pertahanan yang tersendiri bagi melawan kembali bahan kimia yang terdapat dalam kaedah rawatan moden ini. Penggunaan herba sering kali dilihat sebagai pilihan alternatif di dalam merawat kanser. Penggunaan herba yang bersesuaian dengan pesakit akan membantu proses penyembuhan disamping perubatan moden yang sedia ada. Pengambilan ubatan yang bersesuaian akan meningkatkan lagi metabolisma tubuh pesakit sekaligus memberi ruang pada tubuh untuk berada didalam posisi yang positif, ini sangat membantu didalam proses penyembuhan.Keratan akhbar Utusan Malaysia (17/8/1998) berkaitan herba Keladi tikus.

Kredit: Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang.


Kanser adalah sejenis penyakit yang berkembang secara multiply (pecahan). Ia boleh menyerang pada beberapa bahagian tubuh pada satu-satu masa. Pencegahan awal seperti pengambilan makanan tambahan seperti herba dilihat dapat mengawal kanser daripada terus menyerang, akan tetapi, terdapat juga langkah rawatan bagi mereka yang sudah terkena penyakit ini, samada melalui kaedah perubatan moden mahupun secara tradisional. Kanser terhasil akibat perubahan faktor persekitaran yang tercemar serta makanan yang tidak mempunyai khasiat, malah beracun. Kanser biasanya menyerang tubuh yang berasid tinggi, kandungan asid dapat diukur melalui kaedah ujian darah. Penggunaan bahan beralkali tinggi dapat mengimbangi kandungan asid sekaligus dapat meminimakan risiko terkenanya serangan kanser, terutamanya pada mereka yang mempunyai sejarah keturunan yang mengidap penyakit ini. Kanser mengambil masa yang lama untuk menyerang, ianya kadang kala tidak memberi sebarang tanda sehinggalah ianya mencapai tahap 3 dan 4 dan biasanya agak sukar untuk dirawat.


Terhad
Keladi tikus merupakan herba yang sukar untuk dijumpai, dan ianya menjadi lebih sukar apabila berlakunya perubahan iklim seperti banjir atau kemarau yang panjang pada kawasan di mana ia tumbuh, disebabkan itu keberadaannya (availability) tidak dapat dijangka, dan apabila ianya sudah tidak lagi tumbuh pada satu satu kawasan, pencariannya pada kawasan lain perlu dilakukan menyebabkan proses untuk mendapatkannya akan tergendala untuk tempoh masa yang lama.
Keladi Tikus Rawat Kanser (Utusan)
Kredit gambar: Berkat Herba Nusantara, Kota Bharu, Kelantan.


Herba keladi tikus (Typhonium flagelliforme) adalah tanaman sejenis talas setinggi 25 cm hingga 30 cm, termasuk tumbuhan semak, menyukai tempat yang lembab yang tidak terkena matahari langsung. Tanaman berbatang basah ini biasanya tumbuh di tempat terbuka pada ketinggian 1.000 meter di atas permukaan laut. Bentuk daunnya bulat dengan ujung runcing berbentuk jantung. Warnanya hijau segar dan umbinya berbentuk bulat rata sebesar buah pala. Tanaman ini pertama kali diakui sebagai tanaman yang mempunyai nilai perubatan oleh ahli botani, Prof Dr.Chris K.H.Teo,Dip Agric (M), BSc Agric (Hons)(M), MS, PhD, Universiti Sains Malaysia. Sejak tahun 1995 Prof. Chris Teo meneliti tanaman ini, hasilnya menunjukan Ekstrak Typhonium Flageffiforme dan campuran bahan alami lainnya membantu detoxifikasi jaringan darah. Ramuan ini akan semakin baik bila diberikan bersama-sama dengan bahan herba lain, seperti sambiloto, temu putih dan rumput mutiara.


Herba Keladi tikus mengandungi ribosome inacting protein (RIP), zat antioksidan dan zat antikurkumin. Kombinasi ketiga-tiga zat ini dapat mengaktifkan fungsi sel darah dengan menghasilkan beberapa komponen aktif, sehingga merangsang dan mengaktifkan sistem kekebalan tubuh. Di Malaysia Keladi Tikus digunakan sebagai ubat penyembuh penyakit kanser yang penggunaannya dicadangkan perlu bersama dengan rawatan seperti kemoterapi (chemotherapy) atau radioterapi (radiotherapy). Terdapat pesakit kanser tahap tinggi yang menggunakan keladi tikus telah menunjukkan hasil yang sangat positif. Keladi Tikus dapat mengatasi efek sampingan dari chemotheraphy, seperti rambut gugur, mual, perasaan tidak selesa dan berkurangnya nafsu makan.


Rawatan pelengkap

Ramai daripada pengguna herba Keladi tikus merasakan amat bernasib baik kerana sempat menggunakan herba ini bersama dengan rawatan moden yang sedia ada kerana, ramai yang tidak sempat menggunakan herba ini semasa proses rawatan disebabkan oleh ketiadaan bahan yang mencukupi. Keladi tikus bukanlah sejenis herba yang boleh mengganti rawatan moden yang digunapakai hari ini tetapi ianya bertindak sebagai pelengkap kepada kaedah tersebut. Rata-rata pesakit yang menggunakannya kini berasa lega dengan perubahan yang dapat dilihat, perbezaan itu amat jelas dilihat terutama sekali semasa membuat pemeriksaan rutin. Keberkesanan ini merupakan salah satu daripada tindakbalas komponen aktif semulajadi yang terdapat di dalam herba Keladi tikus yang hampir tidak ditemui di dalam tumbuhan lain.


Tahukah anda, selain merawat, herba keladi tikus juga mampu mencegah kanser?


(Petikan artikel dari laman web Indonesia)
Keladi Tikus - Rodent Tuber mmempunyai nama latin Typhonium Flagelliforme merupakan tanaman obat. Dalam bahasa Cina Keladi Tikus disebut Lioshu Yu. Sedangkan di Indonesia penyebutan tanaman ini sangat beragam. Di sebagian daerah di pulau Jawa misalnya, Keladi Tikus sering disebut dengan Talas Kunting.

Keladi Tikus mengandung zat yang dapat mengaktifkan fungsi sel darah dengan memproduksi mediator, sehingga merangsang dan mengaktifkan sistem kekebalan tubuh. Di Malaysia Keladi Tikus dipakai sebagai obat penyembuh penyakit kanker yang penggunaannya disarankan dilakukan berdampingan dengan pengobatan medis seperti kemoterapi (chemotherapy) atauradioterapi (radiotherapy). Pada penderita kanker stadium lanjut penggunaan sari Keladi Tikus telah menunjukkan hasil yang sangat positip. Keladi Tikus dapat mengatasi efek sampingan dari chemotheraphy, seperti rambut rontok, mual, perasaan tidak nyaman dan berkurangnya nafsu makan.

Ciri Tanaman
Daun tanaman dewasa meruncin seperti ujung anak panah
Keladi Tikus termasuk golongan rerumputan yang bentuknya menyerupai talas  tumbuh berumpun di alam bebas pada tanah gembur, lembab dan teduh. Di pulau Jawa Keladi Tikus banyak ditemukan di hampir semua tempat baik dataran tinggi maupun dataran rendah. Tanaman Keladi Tikus yang baru tumbuh, daun biasanya berbentuk bulat sedikit lonjong. Daun daun berikutnya mulai meruncing seperti daun talas. Keladi Tikus yang sudah tua daunnya hijau halus berujung runcing menyerupai anak panah. Bunga berwarna putih kekuningan dan kelopaknya menyerupai ekor tikus. Akarnya berwarna putih membesar membentuk umbi. Tinggi tanaman dewasa 10 s/d 20 cm (yang berkualitas bagus) dengan berat 10 s/d 20 gram setiap rumpun. Umbi Keladi Tikus berbentuk bulat londong. Untuk tanaman dewasa yang siap digunakan diameter umbi antara 1 cm s/d 2 cm. Tanaman ini juga banyak dijumpai tumbuh di parit-parit (tanah berair) dan sangat subur. Pada sawah sawah di beberapa daerah Keladi Tikus  bahkan banyak tumbuh diantara padi. Sehingga setiap saat harus dihilangkan / dibasmi karena sangat mengganggu pertumbuhan padi. Keladi Tikus yang tumbuh di tempat demikian tingginya bisa mencapai 40 cm dengam diameter umbi sampai 4 cm. Untuk pengobatan Keladi Tikus yang demikian kualitinya sangat rendah.


Tanaman Keladi Tikus biasanya banyak ditemukan pada musim hujan. Pada musim kemarau daun Keladi Tikus menghilang. Sedang umbi tetap bertahan di dalam tanah yang akan tumbuh kembali pada saat musim hujan tiba. Dalam pencarian umbi Keladi Tikus berkualitas untuk tujuan pengobatan hendaknya dipilih waktu yang tepat. Waktu yang tepat untuk pengambilan umbi adalah akhir musim hujan sampai pertengahan musim kemarau. Waktu waktu setelah itu proses pembusukan umbi sudah mulai terjadi, dimana pada awal musim hujan tanaman mulai membentuk umbi baru. Tanda umbi yang berkualitas rendah bila saat dibelah kadar tepungnya sudah mulai berkurang dimana umbi lebih banyak berair.


Keladi Tikus dengan bunga dan tunasnya
Terdapat tumbuhan yang mirip dengan Keladi Tikus yaitu Typhonium Trilobatum. Typhonium trilobatum dalam literatur obat Cina disebut Half Summer. Typhonium trilobatum daunnya berombak dan berwarna hujau agak pudar. Dibagian ujung daun yang masih kuncup berwarna keunguan dan akarnya berwarna coklat tua. Kelopak bunga Typhonium trilobatum melebar menyerupai lidah serta berwarna ungu. Typhonium trilobatum mengandung zat yang bersifat racun.

Bila Anda belum familiar betul dengan Keladi Tikus saat mencari tanaman dari alam bebas, hendaknya tidak langsung mengkonsumsinya. Letakkan tanaman tersebut pada tempat penyimpanan terlebih dahulu untuk memastikan apakah tanaman yang didapat sudah benar dan tidak terjadi kekeliruan.


Kilas pengalaman Natur Indonesia.
Natur Indonesia mulai melayani penderita kanker dengan Keladi Tikus sejak Agustus 2000. Pelayanan bermula dengan memberikan tanaman Keladi Tikus kepada penderita kanker di Jawa Timur khususnya Sidoarjo, Malang, Surabaya dan sekitarnya. Pelayanan bekerjasama dengan Bapak Bony (Buduran-Sidoarjo) putra Bapak Patoppoi di Jl Kayu Putih 4 Jakarta. Sesuai anjuran Prof Dr Chris Teo, penggunaan Keladi Tikus tetap dilakukan berdampingan dengan pengobatan medis.

Pada September 2001 sampai Februari 2003 kami melakukan pendataan terhadap penderita kanker yang menkonsumsi Keladi Tikus segar (Jus). Hasilnya sangat luar biasa. Berbagai jenis kanker pada stadium 1 dan stadium 2, lebih dari 75% berhasil sembuh. Sebagian dari mereka (karena alasan ekonomi) bahkan hanya menkonsumsi Keladi Tikus segar tanpa melakukan pengobatan medis. Untuk stadium 3 dan stadium 4 tingkat keberhasilannya pula agak rendah. Terutama di stadium 4 lanjut, tingkat kesembuhan tidak lebih dari 15%. Tetapi ada hasil yang menggembirakan dimana beberapa penderita pada stadium akhir dan dokter sudah angkat tangan (hanya memberi obat penahan rasa sakit) yang berhasil sembuh.

Bagaimana mereka yang berhasil sembuh?

  • Disiplin dalam melakukan pengobatan
  • Melaksanakan perubahan pola hidup (pola makan, istirahat cukup, pola pikir)

Kanker adalah penyakit yang melibatkan pikiran, tubuh dan jiwa. Jiwa proaktif berpikir positif sangat membantu penyembuhannya. Emosi, sifat sulit memaafkan memicu tubuh kita berada dalam situasi tegang dan mempengaruhi tingkat kasaman menjadi tinggi dan ini mempersuburi sel-sel kanker.

Cara penggunaan kapsul Keladi tikus
Keladi tikus mempunyai cara pengambilan bergantung kepada tujuan penggunaan, samada digunakan sebagai rawatan atau pencegahan, dan berikut adalah dos serta kaedah penggunaannya:

  • Pencegahan / sebagai makanan tambahan:
Diambil 3 kapsul pagi, sebelum sarapan, dengan 600ml air masak (sukatan: sebotol mineral kecil) atau dengan air suam (600ml) bercampur dengan satu sudu makan madu lebah asli.

  • Tahap 1 -2
Diambil 3 kapsul pagi 3 kapsul petang, sebelum makan, dengan 600ml air masak (sukatan: sebotol mineral kecil) atau dengan air suam (600ml) bercampur dengan satu sudu makan madu lebah asli.

  • Tahap 3 - 4
Diambil 4 kapsul pagi 4 kapsul petang, sebelum makan, dengan 600ml air masak (sukatan: sebotol mineral kecil) atau dengan air suam (600ml) bercampur dengan satu sudu makan madu lebah asli.

Nota: Orang dewasa disarankan meminum air masak sebanyak 2 liter sehari bagi mengganti jumlah air yang kehilangan dari tubuh. Jumlah pengambilan ini dapat membantu meningkatkan tenaga, mengurangkan sembelit, mengurangkan risiko kanser, batu karang serta masalah berkaitan kulit - rujukan.
 
Berkat Herba Nusantara @ penawarkanser (Malaysia) - 2018
Back to content | Back to main menu